Je hoofdkussen is belangrijk voor een goede nachtrust
Je slaaphouding is van belang voor het soort hoofdkussen dat je moet kiezen. Voor een zijslaper is een ander hoofdkussen geschikt dan voor een rug- of buikslaper. Dat heeft vooral te maken met de dikte van het kussen. Een buikslaper heeft niet veel aan kussenvulling nodig, die kan met een dun kussen heel goed slapen. De zijslaper en de rugslaper hebben een wat dikker en hoger kussen nodig, liefst een kussen dat ook de nek wat ondersteunt. Voor zowel de zijslaper als de rugslaper geldt dat nekklachten kunnen worden voorkomen door een wat dikker kussen. De keus voor een hoofdkussen wordt ook bepaald door je persoonlijke voorkeur. Heb je liever een wat zachter kussen of een wat steviger kussen? Daarnaast zijn er specifieke klachten die van invloed kunnen zijn op de keuze voor je kussen. Zo heb je anti-allergenen kussens en kussens die speciaal voor mensen met nekklachten zijn.
Niet alleen een hoofdkussen is belangrijk
Een hoofdkussen is maar een deel van een goede nachtrust. Een goed en stevig bed, een fijne matras die past bij wat jouw lichaam nodig heeft zijn ook allebei van belang. Ook de slaapkamer zelf heeft invloed op je slaapkwaliteit. Het is belangrijk dat je slaapkamer aan de koele kant is. Ook moet de kamer zo donker mogelijk zijn. Beide zaken brengen je lichaam in de slaapstand. Probeer overdag beweging te krijgen of te sporten, maar doe ‘s avonds laat geen activiteiten meer. Bouw rustig je dag af, drink een kop thee en lees een boek. Laat je laptop en telefoon met rust en drink liever geen alcohol.
Ontspannen slapen is goed uitrusten
Een hoofdkussen, je slaapkamer, een rustige en donkere omgeving, het draagt allemaal bij aan een goede nachtrust. Een goede nachtrust betekent dat je zó lang en goed slaapt dat je de volgende dag uitgerust opstaat. Veel mensen slapen rond de acht uur per nacht. Ouderen slapen vaak wat korter, zonder dat ze daar last van hebben. Je slaap bestaat uit een cyclus van vier fases die je per nacht een paar keer moet doorlopen om goed uit te rusten en de indrukken van de dag ervoor goed te kunnen verwerken. Sommige fases ben je diep in slaap en droom je veel, in andere fases slaap je wat lichter. Ook ben je vaak een paar keer per nacht wakker zonder dat je je dat herinnert de volgende dag.
Wanneer slaap je eigenlijk goed?
Wat goed slapen is, is voor een deel heel persoonlijk. De één slaapt na een paar minuten al in, de ander ligt eerst een half uur wakker. Dat hoeft niet erg te zijn, maar wanneer je ineens veranderingen daarin bespeurt kan het wel een signaal zijn. Ook wanneer je ineens heel vaak wakker wordt of veel te vroeg wakker wordt en daarna niet meer kunt inslapen kan dat wijzen op problemen. Vaak is het tijdelijk. Een drukke periode op het werk, ‘s morgens vroeg gewekt worden door lawaai buiten, je kent vaak zelf de oorzaak wel. Heb je langdurig klachten en helpen huismiddeltjes niet meer, ga dan naar de huisarts en koop het beste hoofdkussen.